The Scandinavian Way

Upplevelseresor i Värmland och Hedmark

Det unika i Värmland och Hedmark är kombinationen orörd natur, vildmark med en mängd olika friluftsaktiviteter och ett stort mat- och kulturutbud. Besökarens behov och önskemål tillgodoses, och får på så sätt sin vistelse skräddarsydd.
I Värmland och Hedmark har 105 företag inom turistnäringen insett att ensam inte alltid är starkast istället har ett redan påbörjat samarbete inom regionerna vidareutvecklats.
Projektet The Scandinavian Way, som föddes ur projektet Countryside Recreation in the Heartland of Inner Scandinavia, Värmland-Hedmark, har gjort detta möjligt. Turistorganisationerna tog tillvara på de erfarenheter som gjordes under den första projekttiden, och koncentrerade sig sedan framgångsrikt på det som visade sig fungera bra.
Turistnäringen i Värmland och Hedmark bjuder på det bästa från två världar. En resa kan exempelvis påbörjas i Värmlands residensstad Karlstad och avslutas i norska Tynset, som är känt för både höga berg och djupa dalar.
– En researrangör ser det som självklart att åka över gränser – de tänker utifrån kundens perspektiv och vad kunden efterfrågar. Detta har vi tagit till oss, säger The Scandinavian Ways projektledare Maria Nordmark.
Projektet har marknadsfört Värmland och Hedmark genom turistmässor, deltagit i workshops, startat produktutvecklingsprocesser, anordnat visningsresor, producerat säljmaterial som broschyrer och resemagasinet UPPLEV, vilket är tänkt att fungera både som inspirationskälla och uppslagsskrift.
– En av de stora vinningarna med projektet är att man nu pratar för varandras produkter, säger Maria Nordmark.
De aktiva resenärerna har en uppsjö av aktiviteter att välja bland
De äventyrslystna kan bygga sin egen flotte, som de sedan använder till flottfärden söderut på Klarälven. Rutten ger även möjligheter att gå iland var helst området lockar till andra äventyr. Vill man att resan på älven ska gå lite häftigare till kan man istället välja forsränning i Trysilelva. Fem forsar ska klaras av på den tre kilometer långa sträckan. Arrangören utlovar skrattgaranti.
En och samma kanottur kan omfatta landstigning i både Norge och Sverige. Norge bjuder på magnifik fjällvandring, och vintertid finns det miltals skidspår på båda sidor gränsen. Lockar skidåkning även sommartid går naturligtvis det också bra. Skidtunneln i Torsby bjuder på en annorlunda skidupplevelse med välpreparerade spår året runt. Vill man ha fler träningsalternativ, eller en avkopplande avslutning på allt motionerande, är det bara att välja något av de SPA som finns att tillgå i både Norge och Sverige.
The Scandinavian Way har uppnått det övergripande målet att öka antalet turister till de båda regionerna, och därmed bidragit till att öka turistnäringens ekonomiska tillväxt i Inre Skandinavien. På exportmarknaden har de gränsöverskridande aktiviteterna nått gott genomslag.

Projekttid : 2008-04-01- 2011-03-31
Total budget : 1 368 000 EUR
ERUF : 360 000 EUR
Norska LP : Hedmark Reseliv BA
Svensk LP : Region Värmland