
Tycker du det är tidskrävande med översättningar? Då kan de här språkverktygen vara något för dig.
Kontakta oss för att få hjälp med dina funderingar.
Kontakta oss för att få hjälp med dina funderingar.
Kontakta oss för att få hjälp med dina funderingar.
Tycker du det är tidskrävande med översättningar? Då kan de här språkverktygen vara något för dig.
En hållbar utveckling och omställning i en attraktiv gränsregion utan gränshinder.
Vilket betyder att programmet:
Stödmottagaren är skyldig att informera allmänheten om stödet från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Interregloggan ska vara synlig i allt ert material exempelvis den egna webbsidan, inbjudningar och broschyrer. Regler för placering och storlek av loggan finns under kapitlet Kommunikation i projekthandboken.
Projektet ska särredovisas i bokföringen och huvudboken ska alltid bifogas till den ekonomiska rapporten. Vid ansökan om utbetalning (AoU) i ”Min ansökan” skapas ett missiv som ska signeras av firmatecknare och skickas in till den gemensamma brevlådan: Interreg.sv-no.jamtland@lansstyrelsen.se
Läs mer om kostnadsslag och ekonomiska rapporter under kapitlet Ekonomi i projekthandboken.
Först och främst så måste vi poängtera att starten av ett projekt före beslut alltid sker på egen risk. Efter det att programmet är godkänt så går det att börja ansöka. Ansökningsdatum är lika med första möjliga startdatum för projektet och det betyder att ansökningsdatum är den bakre gränsen för retroaktivitet.
Om ett projekt beviljas stöd gäller följande: Enligt Förordning om förvaltning av EU:s strukturfonder, SFS 2014:1383, står det att den förvaltande myndigheten får, om det finns särskilda skäl och efter prövning, besluta om förskott på stödet. Förskott får lämnas med högst hälften av det beviljade stödet, dock högst 400 000 SEK (ungefär 43 000 EUR).
Det är mycket viktigt att finansierings-och kostnadsplanen i ansökan är transparent. Det vill säga att projektets kostnader beskrivs tydligt! Ska projektet köpa utrustning, vad är det för utrustning du planerar köpa, och hur många? Ska projektet resa, hur många deltagare ska åka på studieresa till Danmark och vilket mervärde tillför det projektet? Ska projektet upphandla konsulter? Vad för slags konsulter och vilken aktivitet kopplar de till?
I tid- och aktivitetsplanen i ”Min ansökan” beskriver man kort och koncist vad som ska göras i varje delaktivitet i projektet. Kostnaden för delaktiviteten ska framgå och den ska stämma med de faktiska kostnaderna i projektansökan. Använd er sedan av den detaljerade projektbeskrivningen för att utveckla vad ni avser att göra mer specifikt, men tänk på att när man läser ”Min ansökan” ska man som läsare få en god överblick av vad ni avser att göra i varje delaktivitet. Skriv alltså inte bara: ”Se detaljerad projektansökan”.
Projektets innehåll ska träffa någon av de fyra prioriteringarna och dess specifika mål. I populärversionen av programmet kan du se exempel på aktiviteter inom varje prioritering.
Regioner utanför programområdet kan generellt sett ta del av 20 % av programmets EU-medel. Totalen ska alltså högst bli 20 % på programnivå. Det betyder att enstaka projekt kan få en finansiering med ett högre procenttal. Det är dock viktigt att resultatet av projektverksamheten kommer programområdet till del.
För den svenska delen av ansökan ska du använda EU-kommissionens eurokurs som fastställs varje månad, när du skickar in din ansökan till oss. Observera att det är viktigt att samma eurokurs används konsekvent i såväl ansökan som i medfinansieringsintyg. Se eurokurs på kommissionens webbplats via länken här.
I ”Min Ansökan” ska norsk kostnads- och finansieringsbudget anges i euro. Eftersom Norge använder en fast kurs på 10 kronor används den för att omvandla NOK till euro.
Projekt ska ha tillgång till goda kunskaper om LOU och LUF. Om ni som stödmottagare inte omfattas av dessa lagar ska någon eller några i projektet ha goda kunskaper om det särskilda inköpsförfarandet som baseras på principerna i LOU (tidigare kallat affärsmässighet). På Upphandlingsmyndigheten.se finns aktuell information.
Skapad av Fostira AB – Vi hjälper företag att växa
Under tiden kan du besöka Interreg Sverige–Norge för tidigare period (2014–2020) via knappen nedan.