Robert Scheman skrev som Frankrikes utrikesminister 1950 en deklaration om idén om att upprätta en europeisk kol- och stålgemenskap, året efter blev det verklighet. Det var grunden för det som idag är Europeiska unionen.

Vid sitt sammanträde i Milano juni 1985 beslutade Europeiska rådet att instifta en Europadag för dåvarande EG (Europeiska gemenskaperna). Beslutet var en del av ett större paket av åtgärder som syftade till att göra det europeiska samarbetet mer folkligt.

Europadagen firas den 9 maj på olika sätt i de flesta medlemsstater inom Europeiska unionen samt i vissa andra europeiska länder, såsom Kosovo. Vanligtvis hissas EU-flaggan. Ofta genomförs också olika informationskampanjer riktade mot allmänheten om europeiskt samarbete i anslutning till firandet. Som Mitt Europa. I vissa fall firas dagen med tårta eller bakelser.

Interreg Sverige-Norge firar dagen genom att delta i Europadagen på Kulturhuset i Stockholm tillsammans med andra EU-program. Dagen bjuder på ett spännande innehåll med seminarier, filmfestival och mycket mer!

Läs mer om Europadagen den 9 maj

Europadagen 9 maj

Välkommen till

Interreg Sverige-Norge

Vår nya hemsida är under konstruktion!

Under tiden kan du besöka Interreg Sverige–Norge för tidigare period (2014–2020) via knappen nedan.