Text: Liv Randi Lindseth

Du kanske har hört talas om att du ska marknadsföra dina projekt med hjälp av storytelling. Detta är det mest effektiva sättet att kommunicera idéer till världen idag. Folk är helt enkelt trötta på det tekniska språk som vi ofta använder i rapporteringen. Vi vill visa upp vad vi gör på ett roligt och engagerande sätt, men hur gör vi det? Våra projekt är komplexa, med flera partners och många tekniska fakta som är svåra att förklara för personer som inte är experter inom området.

Från komplexa projekt till engagerande berättelser

Tänk om det fanns ett enkelt sätt att strukturera information om även de mest komplexa projekt – inte bara en idé, utan en mall som vi kunde följa? Det är precis vad Interact Academy erbjuder Interreg genom kurser i Storytelling. Det är en specialiserad utbildning som erbjuder mallar, exempel och verktyg för att göra även de mest komplexa Interreg-projekten till intressanta berättelser. Även om du inte är någon kommunikationsexpert kan du skapa en imponerande berättelse som människor lätt kan förstå och förmedla vidare.

Nebojsa Nikolic, kommunikationsexpert och utbildare från Interact Academy.

Lär dig använda AI och grafiska designverktyg på några minuter

Deltagarna går först en kort onlinekurs. Kursen förklarar vad som krävs för att skapa en bra berättelse och erbjuder en enkel mall med tio steg för att strukturera din berättelse. Lägg bara till en eller två meningar på var och en av de tio bilderna i mallen så är du klar med grunden.

Därefter följer ett kort webbseminarium där utbildaren, Nebojsa Nikolic från Interact, förklarar hur vi kan förbättra våra textutkast. De första utkasten är ofta fulla av byråkratiskt språk, för mycket information och oklara problem och lösningar. I webbinariet arbetar deltagarna med verkliga Interreg-projektberättelser och förbättrar utkast till text.

Slutligen erbjuder utbildningen en workshop där deltagarna får lära sig hur man använder gratis och enkla verktyg, inklusive AI, för att komplettera sina berättelser och förvandla dem till bra inlägg i sociala medier och korta videor. Det var imponerande att se hur snabbt ett AI-verktyg kan skapa en profil av en ”kommunikationspersona” för målgruppen. Det var ännu mer imponerande att se hur människor utan erfarenhet av grafisk design skapade vackra inlägg i sociala medier för sina berättelser i Canva, på bara några minuter.

Deltagare på en kurs i Storytelling i Tällberg, Sverige.

Vi kan börja direkt

Vid utbildningen i Tällberg, Sverige, som anordnades av Interreg Sverige-Norge, uttryckte flera deltagare att de var mycket nöjda med innehållet. De lyfte särskilt fram alla användbara tips och verktyg som de kunde börja använda direkt – så snart de kom tillbaka till kontoret. Nedan hittar du tre nöjda deltagare som berättar vad de tycker om Storytelling-kursen.

Hör vad Monika, Pelle och Jakob har att säga om kursen:

Interreg-berättelserna nådde en rekordhög nivå på 3 miljoner

Storytelling behöver inte vara komplicerat och tidskrävande. Det är något som varje projekt kan göra, så att det kan nå många människor. Några av de bästa Interreg-berättelserna deltar i Interreg Slam-tävlingen och når lätt ut till tiotusentals människor. Interreg Slam är en berättartävling som nådde rekordhöga 3 miljoner människor 2023 med sex korta Interreg-berättelser.

Årets Storytelling-tävling är nu öppen. Sista dagen för att delta med din berättelse är den 1. Juli 2024 i Interreg Slam.

Kontakta oss

Nebojsa Nikolic

Interact-programmet
+34 618 74 77 82
nebojsa.nikolic@interact.eu

Kommunikationsexpert och utbildningsinstruktör för Storytelling for Interreg

Helmik Slora Kristiansen

Landstinget Innlandet
+47 47 02 86 18
helkri@innlandetfylke.no
Sekretariatschef Interreg Sverige-Norge
Förvaltningsorganisationen för programmet är Innlandet County Council

Marie B. Låte

Landstinget Innlandet
+47 41 22 87 33
marboh@innlandetfylke.no

Projektrådgivare och kommunikatör NO Interreg Sverige-Norge
Förvaltningsorganisationen för programmet är Innlandet County Council

Sidsel Trønsdal

Trøndelag fylkeskommune
+47 92 45 31 63
sidtr@trondelagfylke.no

Seniorrådgivare Interreg Sverige-Norge, Trøndelag fylkeskommune
Förvaltningsorganisationen för programmet är Innlandet County Council

Skapa medvetenhet om dina Interreg-projekt genom storytelling

Välkommen till

Interreg Sverige-Norge

Vår nya hemsida är under konstruktion!

Under tiden kan du besöka Interreg Sverige–Norge för tidigare period (2014–2020) via knappen nedan.