Riggning för reklamfilm i Mid Nordic Region
Riggning för reklamfilm

Mid Nordic Film

Finnes: internationella filmmiljöer i nordiskt ljus
När Hollywood-stjärnan George Clooney kom till Östersund för att göra några scener i The American fick världen upp ögonen för Mid Nordic Film Commissions arbete.
Mid Nordic Film medarbetare åker runt till internationella filmträffar och lyssna efter idéer och planerade projekt. De åker också runt bland lokala företag som kan ordna forsränning, köra hundspann, fixa bilar eller ställa upp med speciella byggnader.
– Det kan vara specifika saker som ”trolsk skogstjärn med björkar till höger”. Därför är det viktigt att ha bra kontakter och duktiga location scouts som kan leverera snabba bilder. Snabbhet och kvalitet kan vara det som avgör, säger projektledaren Eva Aspling.
Hon började själv som filmare 1991. Numera är hon verksamhetsledare för Filmpool Jämtland och en av initiativtagarna till filmkommissionen.
– Det ringde ofta folk som sökte miljöer. Med vårt geografiska läge kan vi erbjuda varierade miljöer inom rimliga avstånd: fjäll, stad, sjö, hav, landsbygd, skog. Dessutom har vi säker snötillgång och några timmar extra dagsljus i januari jämfört med nordligaste Skandinavien. Sådant har betydelse för dyrbara produktioner, konstaterar Eva.
I förstudien gjordes en studieresa till Oresund Film Commission som är ett dansk-svenskt samarbete. Dessutom fick svenska turismforskningsinstitutet Etour uppdraget att undersöka vad filmturism kan ge på kort och lång sikt.
Mid Nordic Film Commission startade i juni 2008 och statistiken imponerar. Förutom lämpliga miljöer behövs folk som kan film och kan ringas in till olika uppdrag. Projektet är nu inne på sin andra omgång och för att se vilka kort-, lång och reklamfilmer som spelas in helt eller delvis i regionen kan man titta på en marknadsföringsfilm som Mid Nordic Film gjort. En så det kallas Showreel. Den finns på hemsidan http://midtnorskfilm.no/mnfc/showreel/
– The American var extrem. Den krävde 100 personer, dubbelt så många som en vanlig svensk filminspelning. Vi hade workshops för lokala filmarbetare så de skulle känna till alla viktiga begrepp. Men det var en kort inspelning, bara sex dagar.
Den norska filmen Hjem til jul genererade mycket mer till orten. 50 personer bodde på hotell, åt och konsumerade i sex veckor i regionen.

Projekttid : 2012-04-01 – 2014-08-31
Total budget : 823 000 EUR
ERUF : 246 000 EUR
Norska LP : Sør-Trøndelag fylkeskommune
Svensk LP : Jämtlands läns landsting